Mars

Mars

Mindfulness

Mine første år på Sri Lanka bodde jeg sammen med en buddhistmunk. Det var en spennende og lærerik tid. En dag skulle vi ha en høytstående minister på besøk, og min munk (som jobbet for presidenten) var i full sving med å vaske. Jeg snakket til ham, og han svarte irritert. Jeg snakket til ham igjen, og han ble enda mer irritert. Jeg sto og betraktet ham mens han feide gulvet, tørket støv av lister, ordnet papirer, brettet klær og la dem på plass, og plutselig fikk jeg en innsikt, som om det var et lyn som slo ned i hodet mitt – det jeg kaller en "nedlasting". Han mediterte mens han vasket. Blikket hans var fokusert. Pusten hans var rolig. Selv om han hadde dårlig tid, gjorde han hver bevegelse med full tilstedeværelse – med oppmerksomhet. Jeg hadde deltatt på flere meditasjonsretretter og lært om "gående meditasjon". Han gjorde det samme, men med vaskebøtten. Han praktiserte vaskemeditasjon.

Om kvelden, etter at ministeren hadde gått, spurte jeg – Har du lært å vaske i templet? – I templet begynte vi alltid dagen med å feie, svarte han. – Hvor gammel var du da du begynte å feie? spurte jeg. – Jeg kan ikke huske en tid da jeg ikke feide, selv om jeg bare var fire år da jeg kom til templet. Det var en del av dagliglivet, et rituale vi utførte hver dag, svarte han. – Var det som en vaskemeditasjon? spurte jeg. Han tenkte seg om og svarte – Ja, du kan godt kalle det vaskemeditasjon. Vi lærte at alt i livet er en form for meditasjon og at alt skal utføres med oppmerksomhet. Å sitte i meditasjon var bare en trening for å kunne meditere i livet. 

Seks steg til Mindfulness i hjemmet 

#1. En bestemmelse 

Alt starter med en bestemmelse. Bestem deg nå for å følge disse trinnene og du vil se at hjemmet og livet ditt blir nytt. Gi deg selv den gaven det er å omgi deg med det du elsker, det som støtter deg. Bestem deg for å skape et hjem som løfter deg og hjelper deg til å få frem ditt høyeste potensial. 

#2. Hver ting har sin plass

Det tar noen sekunder lengre og legge ting på plass. Hvorfor ikke gjøre det med en gang? Og hvorfor ikke bestemme seg for å gjøre det NÅ? Hvis du ikke har ting i hjemmet ditt som ikke har en plass er det to ting og gjøre. 1. Finne en plass, eller 2. Få det ut av huset. 

 




#3. Likt tiltrekker seg likt.

Du har kanskje hørt om “The law of attraction”? Likt tiltrekker seg likt, sånn er det bare. Hvis du omgir deg med ting du ikke elsker vil du tiltrekke deg ting du ikke elsker. Hvis du bor i et hjem som løfter deg og kjenner glede av det som omgir deg vil du tiltrekke deg glede. Ta en runde i hjemmet ditt. Gjør det nå. Hva elsker du, er vakkert eller er nytting? Ta vare på det. Alt annet kan du kvitte deg med.

 

#4. Ryddemeditasjon

Hva du sender ut får du tilbake. Dette gjelder like mye energien du legger i det du gjør som handlinger og ting. Hvis du vasker og rydder med en holdning som: “åh bare jeg blir ferdig med dette” eller enda værre “gud bedre så kjedelig det er” så vil rotet komme snikende tilbake i livet og hjemmet. Vær tilstede i det du gjør. Bruk det som en øvelse på livet å rydde. Brett klærne dine pent sammen. Kjenn på følelsen av de forskjellige tekstilene, Legg det sammen med like klær.

 



#5. Takknemlighet

Vær takknemlig for det du har. Uansett hvordan livet ditt er vil jeg si at det er stor sjanse for at mennesker på andre siden av kloden er i bønn for å få et liv som deg. Du bor i et land med frihet. Du har tak over hodet. En seng å sove i.  Mat i maven. Internett tilgang og en data/telefon/nettbrett som du kan lese bloggen min på. I sommer har jeg besøkt mange venner. De fleste jeg kjenner har et vakkert og rikt liv. I hverdagens labyrint er det så lett å glemme det. Takk hjemmet ditt for at det tar vare på deg. Behandle det med kjærlighet. 

#6. Wabi Sabi

WABI SABI er et japansk utrykk som betyr å se det perfekte i det uperfekte. Filosofien stammer fra 1500-tallet og bygger på de tre sannhetene:

  • ingenting varer evig.
  • ingenting blir helt ferdig
  • ingenting skal være perfekt.

Skal jeg da bare la alt være og tenke wabi sabi, det er perfekt at det er uperfekt? Nei, det er ikke hva wabi sabi filosofien betyr. Det betyr å være i prosessen, at det er fint om ikke alt er perfekt akkura nå, men å tillate seg selv å være i prosessen. At veien blir til mens du går.

 

Ryddeinspirasjon?

Sjekk ut min bok Ryddeyoga, som hjelper deg å rydde fra innsiden, slik at du kan rydde både i hjem og sinn. Du finner den HER

 

 

 

 

Tilbake til bloggen